Sernik kajmakowy ze słonym karmelem

Do momentu, w którym jadłam nabiał normalnie, uwielbiałam serniki. Inna rzecz, że ogólnie uwielbiam nabiał, zwłaszcza pod postacią serów, od różnego rodzaju serów białych, poprzez twarde żółte, na ukochanych, czyli pleśniowych skończywszy. I ukrywać nie będę, że za tymi ostatnimi jednak czasem odczuwam lekką tęsknotę, choć przestało mnie do nich ciągnąć.
Tak czy siak z serem w kuchni kombinowałam dość często, jednak serniki wydawały mi się zawsze nieco lżejsze niż ciasta przekładane masą kremów, zaś ulubionymi smakami serników były zawsze albo kwaskowate np z limonką czy meno curdem, albo wręcz odwrotnie - słodkie z dodatkiem karmelu. Takim właśnie sernikiem, drugim z kolei na blogu jest poniższy. Nie jest tak okrutnie słodki jak poprzedni sernik >KLIK< choć wciąż mocno kaloryczny (; Słodycz tutaj rewelacyjnie równoważy sól użyta w polewie. Całość posypałam płatkami migdałowymi, choć osobiście sądzę, że równie ciekawym połączeniem byłoby użycie płatków soli [choć wtedy polecałabym tej soli do polewy dodać trochę mniej].

 
SKŁADNIKI:

ciasteczkowy spód:
- 200g czekoladowych kruchych ciasteczek
- 55g masła
- 1 łyżka masła orzechowego

masa serowa:
- 40g masła
- 40g cukru
- 240g masy krówkowej
- 3 jajka
- 750g serka kremowego [np Emilki]
- 1 łyżka mąki pszennej

masa kajmakowa:
- 2-3 łyżki masy krówkowej
- śmietanka kremówka [ilość według uznania]
- sól

+ płatki migdałowe do posypania

Masło stopić, ostudzić i rozmieszać dokładnie z masłem orzechowym. Ciastka zblendować w malakserze, połączyć z masłem. Wyłożyć dno tortownicy o średnicy ok 23cm, wyrównać i odstawić do schłodzenia.
W tym czasie przygotować masę:
Masło [o temperaturze pokojowej] utrzeć z cukrem na jasny puch. Dodawać stopniowo wciąż ucierając po łyżce kajmaku, następnie jajko, po łyżce sera i na koniec wmieszać łyżkę mąki.
Masę przelać na schłodzony spód ciasteczkowy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 40-50 minut. Po tym czasie studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Na całkowicie wystudzony sernik należy przelać masę kajmakową, której przygotowanie jest banalne i szybkie. Należy w rondelku podgrzać kajmak i dolewać po trochu śmietany doprawiając solą do momentu uzyskania pożądanej przez nas konsystencji i smaku. Sól rewelacyjnie podnosi smak, więc radzę nie bać się jej w dawkowaniu (;





Świąteczne słodkości!

2 komentarze:

Domcia pisze...

jejku jejku czemu ja taka dupa w pieczeniu jestem i nic mi nie wychodzi nigdy...

matra pisze...

Ten sernik to akurat nic skomplikowanego, wręcz przeciwnie - jest bardzo prosty (:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.
JemyZdrowo.pl