Zupa krem z batata i brokuła

Zimowy okres jest zdecydowanie sezonem na ciężkie rozgrzewające posiłki. Na szczęście ani mrozy ani zima jako tako nie dają się nam jeszcze we znaki, ale mimo to czasem odczuwamy potrzebę rozgrzania się posiłkiem, który na długo zachowuje swoją temperaturę, na przykład w chwili przeziębienia, które właśnie jakimś cudem mnie dopadło. Taką opcją będzie na pewno gęsta zupa krem na bazie warzyw korzennych. Dla mnie osobiście jest to najlepszy sposób na sycący, ale jednocześnie nieobciążający żołądka posiłek.
Zupa jest banalna. Nie wymaga wielu składników, żadnych skomplikowanych czynności, a jej przyrządzenie zabierze nam 15-20 minut.
Podana wersja jest zgodna z zasadami protokołu, oraz FODMAP dla tych, którzy dobrze tolerują brokuły i bataty.




SKŁADNIKI:

- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 niewielki batat
- średniej wielkości główka brokuła
- 1 litr bulionu [najlepiej tłustego wywaru z mięsa]
- opcjonalnie mleko kokosowe do rozrzedzenia zupy
- do smaku: sól, kurkuma, tymianek lub inne ulubione zioła

dla osób nie będących na protokole można włączyć pieprz, chilli, słodką paprykę, curry, oraz suszone pomidory, pestki dyni i słonecznika do przybrania

Bulion umieścić w odpowiednio dużym garnku na średnim ogniu, przykryć pokrywą i zagotować. W tym czasie umyć i obrać warzywa [powinny być w temperaturze pokojowej], a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Kiedy bulion zacznie się gotować, dodać rozdrobione warzywa, ponownie przykryć i odczekać do momentu wrzenia. Od tej chwili gotować ok 4 minuty, do miękkości, następnie lekko przestudzić i zblendować na jednolity krem. Przyprawić do smaku.



Wegetariański obiad IV Zupa na jesień

4 komentarze:

Magdalena Kuchaja pisze...

ale apetyczna zupa! :)

Kinga Łucja pisze...

Smacznie! :)

Anonimowy pisze...

Świetny prosty przepis i oczywiście "stylizacja" zupy zachęcająca :)
hejka malkoNtENT

magdam pisze...

dziękuję za udział w akcji

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.
JemyZdrowo.pl