Dwuskładnikowe wegańskie lody bananowe

Co zrobić z nadmiarem bananów, które w niebezpiecznym tempie zaczynają dojrzewać? Zamrozić! Co w takim razie zrobić z zamrożonych bananów? Lody!
Nic prostszego mając pod ręką tylko dwa składniki i blender, nawet nie potrzeba nabiału czy cukru, a przede wszystkim maszyny do robienia lodów, a całość przygotowania trwa dosłownie chwilę. Lody ze zdjęć robione są na bazie masła z orzeszków ziemnych, ale doskonałym zamiennikiem jest tu masło migdałowe [dla diet paleo i witariańskiej], które przygotowuje się w dokładnie taki sam sposób.


SKŁADNIKI:
[na 1 małą porcję - widoczną na zdjęciu]
- 1 średni zamrożony banan
- 1 łyżka masła orzechowego
- orzeszki i płynny słód* do przybrania

Z każdą kolejną porcją zwiększać ilość proporcjonalnie

Banana pokroić w mniejsze cząstki, zmiksować na jednolitą masę z masłem, przełożyć do mniejszego pojemnika i ponownie zmrozić w zamrażarce na minimum pół godziny.
Przed podaniem polać słodem i posypać orzeszkami. Prawda, że banalne? (;

*syrop z agarwy/klonowy/daktylowy/miód

Lody dodatkowo można urozmaicić czekoladowymi groszkami, cynamonem, lub bla jedzących nabiał jogurtem/maślanką bądź gotową masą krówkową.




Akcja lodowa 2014

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Przesiane.pl
JemyZdrowo.pl