Deser sezamowy

Jeden z moich ulubionych obok kremu z awokado deserów. Bardzo szybki i prosty w wykonaniu, okropnie smaczny. Zresztą - zasmakuje każdemu, kto choć trochę lubi chałwę i sezam. Ja uwielbiam (:
Zazwyczaj mam w domu paczkę sezamu, dodaję go do różnych wypieków oraz stosuję jako posypkę do warzyw. Wystarczy tylko wrzucić odrobinę do młynka do mielenia kawy by uzyskać jednolitą pastę, a stąd już prosta droga do domowej chałwy, tahiny na pyszny hummus albo właśnie pasty sezamowej do deseru.
Jego plusem z całą pewnością jest zupełna dowolność w proporcjach zależnie od tego jaki smak chcemy uzyskać. Kolejnym plusem jest możliwość modyfikacji końcowego efektu - wystarczy zmrozić deser, żeby uzyskać pyszne lody, można wbić w krem jajko i usmażyć placki.

W moim przypadku proporcje to zazwyczaj jeden dojrzały banan - im bardziej dojrzały tym słodszy i lżej strawny będzie deser, na około łyżkę pasty sezamowej. Jeśli używamy płynnej tahiny wychodzi jej więcej, około dwóch łyżek. Następnie kakaowy posmak i gęstość deseru reguluję odpowiednią ilością karobu zaczynając od dwóch kopiastych łyżeczek



SKŁADNIKI:
- 1 mocno dojrzały banan
- ok 1 łyżki pasty sezamowej
- ok 2 kopiastych łyżeczek karobu lub kakao



Jeśli zależy nam na jednolitej konsystencji musi wystarczy tylko połączyć składniki i zblendować, jeśli nie - rozgnieść wszystkie składniki widelcem i gotowe.

 


1 komentarze:

Kraina miodem płynąca pisze...

Ooo, a takiej sezamowej wersji jeszcze nie jadłam!

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Przesiane.pl
JemyZdrowo.pl