Kolejne placki konopne, a właściwie te były pierwszymi, do
których wykorzystałam mąkę konopną. Jak każde placki – bardzo proste, jak
mało które placki paleo – smażą się rewelacyjnie, ciasto ładnie się ścina i nie
rozlewa, tak samo ładnie się je przekłada na drugą stronę – zupełnie jak
klasyczne gryczane lub z mąk glutenowych.
Całość jest mało słodka, choć jak dla mnie - wystarczająco. Placki są mocno ciemne i kakaowe, co bardzo fajnie komponuje się z lekkim waniliowym kremem, do tego garść poziomek z domowego ogródka - pycha!
Z podanych proporcji wychodzi ok 8 małych placków [w założeniu 1 łyżka = 1 placek], co nie będzie stanowiło bardzo sycącego śniadania, ale jeśli komuś niewiele potrzeba, to będzie ok. Ja jeszcze dłuższą chwilę po ich zjedzeniu odczuwałam głód, ale później się wszystko unormowało (;
Całość jest mało słodka, choć jak dla mnie - wystarczająco. Placki są mocno ciemne i kakaowe, co bardzo fajnie komponuje się z lekkim waniliowym kremem, do tego garść poziomek z domowego ogródka - pycha!
Z podanych proporcji wychodzi ok 8 małych placków [w założeniu 1 łyżka = 1 placek], co nie będzie stanowiło bardzo sycącego śniadania, ale jeśli komuś niewiele potrzeba, to będzie ok. Ja jeszcze dłuższą chwilę po ich zjedzeniu odczuwałam głód, ale później się wszystko unormowało (;
SKŁADNIKI:
placki:
- 1/4 szklanki mąki konopnej
- 1 duże jajko
- 1 1/2 łyżki kakao/karobu lub do smaku
- 1/2 banana, najlepiej dojrzałego
krem:
- 1/2 banana
- 1 łyżka mleka kokosowego
- aromat waniliowy do smaku [ok 1,5 łyżki]
- opcjonalnie do zagęszczenia mąka kokosowa
- garść poziomek do posypania
Wszystkie składniki na placki oraz na krem [prócz poziomek] zmiksować w dwóch oddzielnych naczyniach. Placki smażyć na niewielkiej ilości mocno rozgrzanego oleju kokosowego [smażę tak tylko pierwsze 2-3 placki, później olej się wchłania i nie dodaję więcej] do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza na ich powierzchni – wtedy obracamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.
Po lekkim przestudzeniu podawać z kremem i owocami.
placki:
- 1/4 szklanki mąki konopnej
- 1 duże jajko
- 1 1/2 łyżki kakao/karobu lub do smaku
- 1/2 banana, najlepiej dojrzałego
krem:
- 1/2 banana
- 1 łyżka mleka kokosowego
- aromat waniliowy do smaku [ok 1,5 łyżki]
- opcjonalnie do zagęszczenia mąka kokosowa
- garść poziomek do posypania
Wszystkie składniki na placki oraz na krem [prócz poziomek] zmiksować w dwóch oddzielnych naczyniach. Placki smażyć na niewielkiej ilości mocno rozgrzanego oleju kokosowego [smażę tak tylko pierwsze 2-3 placki, później olej się wchłania i nie dodaję więcej] do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza na ich powierzchni – wtedy obracamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.
Po lekkim przestudzeniu podawać z kremem i owocami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz