Ciasto kokosowe z jabłkami i cynamonem

Po dość długiej przerwie wracam z nowym przepisem. Niestety w tym roku obyło się bez przygotowań do Świąt, właściwie bez samych Świąt również - przez ostatni czas byłam w takich rozjazdach, że kompletnie mi to uciekło, a koniec końców i tak spędziłam je z dala od domu. Jako rekompensatę postanowiłam upiec w wolnej chwili ciasto, mała odmiana dla czekoladowych, które zdecydowanie zdominowały inne ciasta na blogu - kokos, jabłko i cynamon, wspaniałe połączenie smaków (:
Nie jest przesadnie słodkie, dla mnie w sam raz, choć wiele zależy od tego, jakich jabłek użyjemy - dla wielbicieli słodkich smaków sprawdzą się deserowe odmiany, choć ja osobiście preferuję twarde, chrupiące i lekko kwaskowate (: Jest to idealna propozycja na szybkie ciasto w momencie kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego lub wpadną nieoczekiwani goście, bowiem czas jego wykonania jest niezwykle krótki, łącznie z pieczeniem można spokojnie zmieścić się w 40 minutach [oczywiście sprzątania w to nie wliczamy (; ].


SKŁADNIKI:
[na formę o średnicy 24cm]
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru kokosowego lub ksylitolu + 1 łyżeczka*
- 2 łyżki oleju kokosowego lub innego stałego tłuszczu
- 100ml mleka kokosowego
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 duże jabłko o dowolnym stopniu słodyczy/kwaskowatości
+ opcjonalnie jako dodatek dowolne orzechy, suszone owoce, karob/kakao

Jajka ubić z cukrem na puszystą jasną masę, cały czas mieszając dodać lekko podgrzane mleko z olejem [tak aby oba składniki przybrały postać płynną] oraz mąkę z jedną kopiastą łyżeczką cynamonu, mieszać do połączenia.
Połączyć łyżeczkę cukru z łyżeczką cynamonu, a następnie wysypać równomiernie na powierzchni formy do pieczenia [tą można uprzednio nasmarować tłuszczem]. Jabłko umyć, pokroić w ćwiartki, wydrążyć gniazdo, a następnie każdą ćwiartkę pokroić w plasterki o grubości ok 0,5cm i układać je na dnie formy, gotowe zalać ciastem.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 25-30 minut do zrumienienia powierzchni ciasta [mi to zajęło ok 27].

UWAGI:
* - jest to stosunkowo niewielka ilość słodu, ale jest i szczerze? Można całkowicie pominąć i zdać się na słodycz jabłek, ale obawiam się, że mniej słodkie może być łatwiej pochłanialne (;
- ciasto nie zawiera środków spulchniających, jeśli zależy nam na większej objętości poleciłabym zwiększyć proporcjonalnie ilość składników, ale można również użyć bezglutenowego proszku do pieczenia lub sody z octem.



4 komentarze:

Kinga Łucja pisze...

Wygląda smacznie! :)

Anonimowy pisze...

Można zamienić czymś jaja? Chodzi o to żeby można zjeść ciasto na AIP

matra pisze...

Rozważyłabym wmiksowanie niedojrzałego banana ze względu na skrobię lub 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w wodzie. W tego typu ciastach w zagranicznych przepisach często pojawiają się również plantany, ale w Polsce to raczej byłoby ciężkie do realizacji.

Magdalena Kuchaja pisze...

uwielbiam ciasta na bazie mąki kokosowej!

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.
JemyZdrowo.pl