Mazurek makowy - bezglutenowy, paleo

Jedyny mazurek, jaki do tej pory jadłam to klasyczny mazurek kajmakowy, który jako dziecko co roku ozdabiałam. Piekielnie słodki, piekielnie smaczny, bo kajmak to jedna z tych niewielu ekstremalnych słodyczy, które jestem w stanie przełknąć i to z wielkim smakiem.
Niestety, taką ilość cukru ciężko byłoby nam obecnie przerobić, poza tym - nabiał, tak więc i dyskwalifikacja. Dlatego od początku wiedziałam, że jeśli będę piekła w te święta mazurka, to będzie to mazurek z makiem.
Dlaczego? Bo kocham mak, kocham masę makową, mogłabym ją wyjadać łyżką prosto z gara i umrzeć ze szczęścia (; Ogólnie bardzo rzadko jadam/jadałam jakiekolwiek wypieki czy desery z makiem, jednak po ostatnich świętach Bożego Narodzenia, w które to pierwszy raz w życiu przygotowywałam własną masę makową, po prostu rozpłynęłam się w zachwycie nad jej smakiem. Tak więc korzystając z okazji powtarzam samą masę umieszczając ją na kruchym spodzie z kontrastującą kwaśną konfiturą - i mamy paleo mazurka (:



SKŁADNIKI:
masa makowa:
- 200g maku mielonego
- ok 3/4 szklanki wody [można zastąpić mlekiem kokosowym]
- ok 3/4 szklanki mleka kokosowego [można zastąpić wodą]
- 1-2 laski wanilii
- daktyle
- żurawina
- dowolne orzechy
- cynamon
+ opcjonalnie miód/syrop klonowy do osłodzenia
+ można dodać również goździki, skórkę z pomarańczy/cytryny, rodzynki czy figi

ciasto:
- 1 szklanka miksu mąk [u mnie po 1/3 kokosowej, kasztanowej i gryczanej]
- 100g pokrojonego w kostkę zimnego masła
- 1 żółtko
- 1-1,5 łyżki ksylitolu/miodu

dodatkowo:
- 3-4 łyżki kwaśnej konfitury [u mnie z czarnej porzeczki]
- dowolne bakalie do przybrania
- 1 białko + trochę ksylitolu [opcjonalnie]*

Przygotowanie masy:
Masę najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby smaki się przegryzły.
Do rondla o szerokim dnie przesypać mak, zalać płynami i umieścić na niewielkim ogniu. Z lasek wanilii wyskrobać nasionka i umieścić je razem z laskami w rondlu. Kolejno dodawać pokrojone drobno suszone owoce i orzechy, dodać cynamon i inne dowolne przyprawy. Odstawić do wystudzenia, najlepiej na całą noc, a następnego dnia skosztować, czy odpowiada nam jej słodycz. Jeśli masa jest za mało słodka, można dodać płynnego miodu do smaku, albo i więcej owoców - pełna dowolność.

Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki na ciasto posiekać na stolnicy za pomocą szerokiego noża, a następnie zagnieść w jednolitą kulę, lub od razu umieścić wszystko w kielichu malaksera i połączyć w całość.
Gotowym ciastem wylepić dno i brzegi foremki [u mnie 23x11cm, ale może być również okrągła o średnicy ok 22cm], ponakłuwać spód widelcem i odstawić do schłodzenia na co najmniej godzinę.
Po tym czasie przełożyć foremkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 5-7 minut do lekkiego zrumienienia.
Wyciągnąć, wyłożyć na spód kwaśną konfiturę.

Resztę ciasta można przygotować na dwa sposoby - bez pieczenia [wówczas spód trzeba piec ok 10-15 minut], jednak masa nie będzie tak zwarta jak w przypadku pieczonego makowca, lub z lekkim podpieczeniem. Ja wybrałam tą drugą opcję. W tym celu pozostałe białko należy ubić na pianę z odrobiną ksylitolu na bezę. Oddzielić ok 2/3 masy makowej, bo mniej więcej tyle jest potrzebne [resztę należy zjeść ze smakiem (; ], wymieszać delikatnie z białkiem, wyłożyć na dno formy i piec kolejne 5-7 minut w 180 stopniach.
Po wyjęciu z piekarnika wystudzić całkowicie i ozdobić dowolnymi bakaliami lub rozpuszczoną czekoladą.

UWAGI:

* - masa makowa po upieczeniu nieco traci na słodyczy, dlatego jeśli chcecie tego uniknąć, zamiast samego ubitego białka, można je nieco dosłodzić.
- w opcji bez pieczenia do masy można dodać trochę masła, które sprawi, że po zastygnięciu masa będzie nieco bardziej zwarta
- wpis ze względu na użycie masy makowej ląduje również w tag Boże Narodzenie (:





Bezglutenowa Wielkanoc
Wiosenne słodkości 2016

1 komentarze:

Jud pisze...

Super zdrowy mazurek :)

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.
JemyZdrowo.pl