Paleo czekoladki z pasty kokosowej

Pasta kokosowa to jest coś, co zawsze chciałam wykorzystać do zrobienia czekoladek. Niestety, uwielbiam ją samą w sobie bez potrzeby psucia jej smaku czymkolwiek lub marnotrawienia jej poprzez dodawanie do innych potraw. Wiecznie było mi jej szkoda [;
Na szczęście jadam ją bardzo rzadko, a zachomikowałam całkiem spore zapasy, także postanowiłam poświęcić jedną z saszetek i pobawić się w tworzenie własnych czekoladek.
Jeżeli jedliście kiedykolwiek pastę kokosową, znacie jej konsystencję, to podejrzewacie zapewne, że i czekoladki nie osiągną konsystencji normalnej czekolady. Zgadza się. To po prostu nieco inna pasta kokosowa o nieco innym smaku i podobnie twarda jak gorzka czekolada. Bardzo ładnie zastyga i bardzo ładnie się formuje, co zresztą widać na zdjęciach (;


Składniki:
[ok 15 sztuk]
- 100g pasty kokosowej
- 1 pasek czekolady
- 1 łyżeczka kakao
- 2 łyżeczki cukru kokosowego
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
+ 15 orzechów laskowych

Wszystkie składniki oprócz orzechów rozpuścić w rondelku tylko do całkowitego połączenia w jednolitej konsystencji masę. Za pomocą dwóch łyżeczek przełożyć masę do foremki na czekoladki/lód w każdym dołku jednocześnie zatapiając po jednym orzechu. Schłodzić w lodówce lub dla szybszego efektu w zamrażarce.
Czekoladki nie rozpuszczają się zbyt szybko i trzymają dobrze formę, jednak lepiej przechowywać je w lodówce lub w chłodnym miejscu.




3 komentarze:

Natalie pisze...

Ale obłędne! Nie ma to jak domowe słodkości :)
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

karto_flana pisze...

Super pyszności, dziękuję za udział w pralinkowej akcji :)

Nika pisze...

Bajeczne:)

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Przesiane.pl
JemyZdrowo.pl