Kawa mrożona z cynamonem - wegańska, przyjazna paleo

Mimo, że czasem sięgam po kawę, nigdy nie lubiłam jej smaku. Za to kawę mrożoną z lodami czy zwykłe frappe mogłabym pić w każdej ilości mimo, że niektóre wersje potrafią zawierać niestworzone ilości cukru. Kompletnie niezdrowe, kompletnie obłędne.
Nie wiem szczerze mówiąc dlaczego nie przyszło mi wcześniej do głowy zastąpienie zwykłego mleka mlekiem kokosowym, niemniej lepiej późno niż wcale, dlatego też cieszę się z kolejnej alternatywy, którą dalej będę modernizowała i już nawet mam pomysł na to jak! (:


SKŁADNIKI :
[na 1 dużą kawę, ja rozdzieliłam to pomiędzy 1,5 porcji]
- 1 szklanka zaparzonej dowolnej kawy [~250ml]
- 2-3 łyżki śmietanki kosowej
- 2-3 łyżki syropu klonowego lub do smaku
- 1 łyżka pasty lub esencji waniliowej
- szczypta cynamonu
- kilka kostek lodu

Wszystkie składniki  prócz lodu umieścić w shakerze lub przelać do rondelka i zmieszać spieniaczem do mleka lub rózgą. Ja niestety tego typu trunkami raczę się rzadko, więc w ruch poszła rózga, myślę, że ze spieniaczem efekt byłby lepszy, natomiast następnym razem wleję wszystko do słoika i wstrząsnę - dokładnie tak jak w shakerze. Niestety pośpiech jest złym doradcą i podczas przygotowania kompletnie o tym nie pomyślałam (;
Gotową kawę przelać do wysokich szklanek wypełnionych kostkami lodu.



Letnie Orzeźwienie 2014

1 komentarze:

Recenzje Seriali pisze...

Wyjątkowo apetycznie to wygląda :)

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Przesiane.pl
JemyZdrowo.pl