Sorbetowe lody z mango bez maszynki

Ledwo skończyły się deszczowe dni, przyszły upały. W takie dni nawet jeść się odechciewa, a jedyne co chce się w siebie wrzucić to jak najwięcej orzeźwienia. Nawet ja śniadanie zjadłam dopiero chwilę temu, wiec następnym posiłkiem będzie pewnie dopiero kolacja, ale jest to też równocześnie doskonały dzień na podanie lodów. Byle nie za słodkich i nie zbyt ciężkich. Czyli sorbet! Ten jest nieco oszukany, bo w końcu ma dodatek mleka kokosowego dla nieco śmietankowej konsystencji, ale wciąż pozostał wodnisty i orzeźwiający, a brak przeciążenia słodyczą w smaku czyni go również lekkim (:



SKŁADNIKI:
[na dwie porcje po 3 gałki]
- 1 dość duży dojrzały banan
- 1 mango
- 2-3 łyżki mleka kokosowego
- sok z połowy cytryny lub do smaku
- syrop klonowy lub inny płynny słód do smaku

Obrane owoce miksujemy wraz z mlekiem blendujemy na jednolitą masę. Może to zabrać trochę czasu ze względu na włóknistą strukturę mango, ale jest to dość ważne. Całość przelewamy przez gęste sito pomagając sobie łyżką [masa jest dość gęsta]. Dzięki temu pozbędziemy się reszty niezmiksowanych włosków z mango - u mnie wyszła tego dość spora łyżeczka suchej papki, także warto.
W t ym miejscu dosładzamy i dokwaszamy nasze lody. Ilość jest tu obojętna, zależnie od tego, czy wolimy bardziej kwaskowaty smak, czy jednak mamy ochotę na słodki deser. Należy pamiętać, że zimna masa będzie miała nieco mniej wyczuwalną słodycz ze względu na temperaturę, jednak nie należy przesadzać zwłaszcza, że słodycz można wyrównać dowolnymi dodatkami typu syrop czy słodkie owoce.

Gotową masę należy umieścić w szczelnym pojemniku, schłodzić w lodówce, a następnie przełożyć do zamrażarki. Mniej więcej co pół godziny wyjąć i przemieszać mrożąc ponownie, czynność tą powtórzyć kilka razy.




Akcja lodowa 2014

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.
JemyZdrowo.pl