Egzotyczne mini serniczki z mango i galaretką z limonki

Był sernik, było mango, teraz czas na połączenie obu tych składników. Zainspirowałam się nieco przepisem na sernik z mango z bloga Słodko i Pieprznie modyfikując go po swojemu i dodając słodko kwaśną nutkę limonki, ot, żeby wyszło bardziej egzotycznie (;



SKŁADNIKI:
[ok 12 serniczków i jedna kokilka]

Spód:
- ok 50g herbatników maślanych*

Masa serowa:
- kostka twarogu półtłustego
- 1 owoc mango
- ½ szklanki śmietanki kremówki
- cukier puder do smaku
- ok 1/5 łyżki żelatyny
- ¼ szklanki gorącej wody

Limonkowa galaretka:
- 2 limonki
- ¼ szklanki cukru
- 1 łyżeczka żelatyny

Herbatniki rozetrzeć w moździerzu lub blenderem [ja użyłam młynka do kawy]. Wsypywać powstały proszek do papilotek umieszczonych w formie na muffinki w ilości ok 1,5 łyżeczki na foremkę. Lekko ugnieść łyżką.
Ser zmiksować blenderem na jednolitą masę [zależnie od sera i blendera trwa to od kilku do kilkunastu minut]. Mango umyć, obrać ze skórki, wykroić pestkę, a następnie pokrojone na mniejsze kawałki zmiksować blenderem razem z masą serową i tu można dosłodzić do smaku, mając na uwadze dodatek śmietany.
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem lub bez [zależnie od preferencji] i delikatnie wmieszać w masę serową.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie dokładnie mieszając, następnie wlać do masy serowej, rozmieszać rózgą i od razu przelewać do papilotek z herbatnikami.
Wstawić do lodówki na około godzinę.

Przygotować galaretkę. Limonki sparzyć wrzątkiem, delikatnie wyszorować, zetrzeć skórę do rondelka, następnie zasypać cukrem i zalać wyciśniętym z owoców sokiem. Ustawić na małym ogniu i podgrzewać ciągle mieszając – do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wsypać żelatynę, rozmieszać dokładnie.
Lekko tężejącą, a więc schłodzoną galaretką zalewać kolejno każdy serniczek. Ja się niestety trochę pospieszyłam i wylałam zbyt ciepłą galaretkę, przez co jak widać serniczki popękały*
Wierzch udekorować nitkami skórek z limonki.

* Jak widać spód stanowią same herbatniki, które są dość suchymi ciastkami, dlatego nie zbiją się w jedną całość. Jeżeli chce się uzyskać taki właśnie efekt, herbatniki należy wymieszać z masłem.
** Efekt wizualny z popękań jaki jest widać na zdjęciach, jednak dzięki temu galaretka przesiąkła odrobinę w głąb serniczków, co też jest fajne (;


 




Lekkie desery bez piekarnika vol 2

2 komentarze:

Karmel-itka pisze...

jakie urocze! muszą być pyszne :)

ugotujmyto.pl pisze...

Bardzo apetycznie wyglądają!

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Przesiane.pl
JemyZdrowo.pl