Tarta z kurczakiem i szpinakiem na spodzie gryczano konopnym

Coś co chodziło za mną od dawna - i tarta wytrawna i szpinak, który zaglądał na mnie ilekroć otwierałam szufladę zamrażarki (;

SKŁADNIKI:
kruche ciasto:
- 1 szklanka mąki [miks gryczanej z konopną + odrobina kokosowej]
- 1 jajko
- 100g zimnego masła pokrojonego w drobną kostkę
- sól/pieprz/zioła prowansalskie

nadzienie:
- 1 pojedynczy filet z piersi z kurczaka
- ok 6-7 suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę
- ok 3 łyżki gęstego mleka kokosowego lub gęstej śmietany (u mnie tym razem śmietana)
- opakowanie mrożonego szpinaku [u mnie 450g rozdrobionego Hortex]
- sól/pieprz/kurkuma/czosnek
- masło klarowane do smażenia
+ odrobina startego oscypka

Składniki na ciasto umieścić w misie blendera i zagnieść na jednolitą kulę. Wyłożyć dno oraz boki przeciętnej wielkości formy na tartę. Jeśli podobnie jak ja korzystacie z prostokątnej, powinno starczyć na jedną całą i jedną dodatkową kokilkę.
Na patelni rozpuścić odrobinę masła. Dodać pokrojoną pierś z kurczaka, lekko obsmażyć aż brzegi się delikatnie zetną, a następnie dodać pomidory i szpinak. Dusić na niewielkim ogniu do momentu, w którym szpinak się rozmrozi, nie dłużej. W tym czasie wmieszać śmietanę lub mleko kokosowe oraz starty ser i doprawić do smaku. Gotowe nadzienie przełożyć na kruchy spód. Piec 20 minut w 200 stopniach.
Alternatywą jest wcześniejsze podpieczenie spodu przez ok 8-10 minut, dodanie nadzienia i dalsze pieczenie do równych 20 minut.






0 komentarze:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.
JemyZdrowo.pl