Bardzo proste lody, nad którymi w sumie nie ma się co rozpisywać. Ot jeden ze smaków, który chodził mi po głowie, kiedy zaopatrywałam się w foremki do lodów, a więc i kolejny do odhaczenia. Całość jest o tyle prosta, że, choć w sumie jak zawsze, proporcje składników regulujemy sami do smaku, zależnie od tego czy chcemy mocną kawę, czy kawę z mlekiem. Ja wybrałam coś po środku, choć nie chcąc zbytnio rozrzedzać masy polecam przygotować naprawdę mocną kawę, a ci spożywają, mogą posiłkować się kawą rozpuszczalną.
+ płynne tahini do polania
Standardowo - wszystkie składniki zblendować na jednolitą masę, sprawdzając jednocześnie smak. Jeśli chcemy mocno kawowe lody dajemy więcej kawy, jeśli wolimy tylko lekki jej posmak, dajemy więcej mleka, taka filozofia (;
Po wyjęciu lodów z foremki ułożyć je na pergaminie i polać pastą tahini. Przed jedzeniem odczekać kilka chwil, aż całość zastygnie i jeść ze smakiem (:
UWAGI:
- jeśli nie chcecie jeść lodów, lub nie macie foremek, ALBO jeśli zostało Wam ciut masy - zmieszajcie ją z resztą kawy. Kawa z mlekiem kokosowym i mrożonym bananem jest cudowna, uwierzcie <3
Pin It
SKŁADNIKI:
- 2 mocno dojrzałe mrożone banany
- filiżanka mocnego espresso, schłodzonego w lodówce
- mleko kokosowe dla konsystencji i smaku
- opcjonalnie dowolne słodziwo [jeśli kawa okaże się zbyt mocna, lub damy jej zbyt wiele]+ płynne tahini do polania
Standardowo - wszystkie składniki zblendować na jednolitą masę, sprawdzając jednocześnie smak. Jeśli chcemy mocno kawowe lody dajemy więcej kawy, jeśli wolimy tylko lekki jej posmak, dajemy więcej mleka, taka filozofia (;
Po wyjęciu lodów z foremki ułożyć je na pergaminie i polać pastą tahini. Przed jedzeniem odczekać kilka chwil, aż całość zastygnie i jeść ze smakiem (:
UWAGI:
- jeśli nie chcecie jeść lodów, lub nie macie foremek, ALBO jeśli zostało Wam ciut masy - zmieszajcie ją z resztą kawy. Kawa z mlekiem kokosowym i mrożonym bananem jest cudowna, uwierzcie <3
06
lip
2016