Od dłuższego czasu moją kolację stanowią przeważnie węglowodany, zaś
od czerwca, może dłużej, są to często owoce. Zaczęło się od prostych
deserów lodowych, poprzez ryż z owocami, aż do sałatek owocowych, ale
powróćmy do tej pierwszej opcji. Deser lodowy to w moim przypadku były
po prostu zmrożone owoce zmiksowane ze śmietanką kokosową i wstawione
ponownie do zamrażarki na 10-15 minut już w pucharku. Typowymi lodami
ciężko więc było to nazwać, ot słodki, pysznie lodowaty mus o dowolnym
smaku. Podstawą był oczywiście banan, do którego na spółkę wygrzebałam
zmrożone truskawki, a wraz za nimi.. pojemniczek puree z pieczonej dyni
<3 bomba! Kompletnie o nim zapomniałam, a że dynię uwielbiam,
postanowiłam i ją wmiksować w masę. Co mi wyszło? Mały okropny
uzależniacz, śmietankowe, kremowe o wyraźnym posmaku dyni.. Niestety
wszystko co dobre szybko się kończy, ale że do jesieni daleko, a o
świeżą dynię teraz ciężko, postanowiłam użyć kupnej mrożonej dyni. Jej
smak wprawdzie nie jest tak rewelacyjny, jak smak pieczonej hokkaido,
ale daje radę w podobnym stopniu - śmiało można zamienić, a resztę
przeczytacie poniżej (:
Przed Wami kolejne lody tego lata,
dyniowo-bananowe z karobem, kolejny raz w brzydkich i co do Ikei
niepodobne, niepraktycznych foremkach, no ale jak się nie ma co się
lubi, to.. przynajmniej stara się doceniać, że ma się cokolwiek (;
SKŁADNIKI
[na 6 małych lodów]
- ok 175g dyni
- 1 i 1/2 dojrzałego banana (moje prawie rozpadały się w rękach)
- cynamon
- karob
- 2-3 łyżki gęstego mleka kokosowego
Dynię,
jeśli surowa należy uprzednio pokroić w kostkę i upiec, jeśli mrożona,
udusić do miękkości. Ostudzić, przełożyć do blendera, dodać banana,
cynamon i mleko, a następnie zblendować na jednolitą masę. Całość
przelać do dwóch szklanek dzieląc na dwie części, niekoniecznie na pół -
wedle uznania. Do jednej ze szklanek dodać karob w ilości dowolnej i
wymieszać do połączenia.
Foremki napełniać naprzemiennie "czystą" i
karobową masą. Mrozić przez kilka godzin, a przed konsumpcją przelać
foremki wrzątkiem, w celu sprawnego wyjęcia loda ze środka.
UWAGI:
Przepis ląduje pod tagiem AIP-FODMAP, dla tych którzy mogą sobie pozwolić na karob, lub wprowadzają karob/kakao do rozszerzenia diety. W przeciwnym razie odkładamy karob na bok i robimy lody jednokolorowe (: