Kolejny prosty przepis na szybkie ciasteczka. Te w przepisie zawierają groszki czekoladowe, jak to w przypadku klasycznych piegusków. Kakao w wielu przypadkach podczas protokołu jest na zakazie, dlatego jeśli ktoś źle je toleruje można zastąpić je karobem, albo po prostu sobie podarować i jako uzupełnienie dodać odrobinę suszonych owoców
SKŁADNIKI:
suche składniki:
2/3 szklanki mąki z tapioki
1/4 szklanki mąki kokosowej
1/4 szklanki cukru kokosowego/ksylitolu
1 łyżka żelatyny
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli morskiej
mokre składniki:
1/4 szklanki płynnego tłuszczu w temperaturze pokojowej [olej kokosowy, masło klarowane, smalec]
1 łyżka esencji waniliowej
po 1 łyżce syropu klonowego i syropu z daktyli
groszki czekoladowe lub karobowe lub mieszanka groszków, rodzynek i orzechów dla tych, którzy mogą
Obie mąki przesiać przez sito, połączyć z resztą suchych składników i wymieszać do połączenia. Zalać płynnymi składnikami i dokładnie wymieszać. Cały proces powstawania i pożądana konsystencja mają wyglądać tak jak w przypadku ciasteczek Samoa. Na końcu dodajemy groszki czekoladowe i/lub inne dodatki.
Z ciasta formujemy kuleczki, które lekko rozpłaszczamy w dłoniach i przekładamy na blaszkę. Ja do kilku ostatnich ciastek dorzuciłam parę nerkowców na próbę.
Piec w 175 stopniach przez ok 8 minut [do zrumienienia]. Po upieczeniu nie ruszać, mają wystygać na blasze, ponieważ są bardzo miękkie i łatwo o uszkodzenia.
4 komentarze:
świetny przepis, koniecznie do wypróbowania! :)
mozna pominąc zelatyne?
Myślę, że bez problemu, jednak nie wiem jakie to będzie miało wpływ na konsystencję ciasteczek po upieczeniu. Ale nie sądzę, żeby to była drastyczna różnica - do ciasteczek samoa z poprzedniego wpisu nie dałam i wyszło w porządku, a przepis dość podobny (;
zrobilam,jestem szczesliwa bo smakuja jak ciastka:P no i sa bez banana ktore uwielbiam,ale niestety w ciastach mi sie przejadly:( Pozdrawiam /karolina
Prześlij komentarz