Album na chrzest Mai

Po ostatnim albumie zaczęłam trochę marudzić, że chciałabym znowu móc zrobić
jakieś maleństwo o dziecięcej tematyce. No i mam. Zrobiłam, uporałam się, teraz pozostaje tylko posprzątać cały ten bałagan jaki wyprodukowałam razem z albumem (:





Pin It

Młoda kapusta duszona w pomidorach

Kapusty ciąg dalszy. W związku z tym że w tym tygodniu postanowiłam nie kupować kompletnie nic, a przynajmniej nic, co byłoby tak niezbędne, że wręcz ratujące życie [tak, kupiłam dwa awokado i trzy pomidory (; ], powstał obiad z tego, co było pod ręką, czyli.. całkowicie wegański (:
Nie byłabym wprawdzie sobą, gdybym nie miała w domu mięsa, jednak wszystkie moje zapasy aktualnie się mrożą, a jedynym słusznym mięsem do kapusty jest oczywiście boczek, którego nie mam, ale za to dopchnęłam się młodymi ziemniaczkami, które postanowiłam kupić w ubiegły weekend, a jeden z nich i tak wylądował na jutrzejszy obiad. Ostatni raz jadłam ziemniaki w minione wakacje i myślę, że lato jest jedynym okresem wartym ich skosztowania raz na jakiś czas (:
Tym razem zdecydowałam się również na użycie mąki ararutowej jako zagęstnika, także obiad z tych bardziej węglowodanowych, ale to raczej dobrze, bo odkąd odstawiłam daktyle, to tych węglowodanów zbyt wiele w mojej diecie się nie pojawia niestety..


SKŁADNIKI:
[na 2 porcje]
- 1 mała główka kapusty
- 1/2 cebuli
- 2 marchewki
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- garstka suszonych grzybów
- suszone pomidory w proszku
- sól/pieprz/kurkuma/słodka papryka
- 3 kopiaste łyżeczki kawowe mąki ararutowej + odrobina wody do rozdrobnienia
- szklanka wody
- olej kokosowy do smażenia, lub smalec w wersji niewegańskiej

Cebulę pokroić w grubą kostkę, marchewkę wyszorować i pokroić w plastry, smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zeszklenia cebuli, dodać kurkumę, pieprz, pokruszone grzyby i suszone pomidory, wymieszać do połączenia chwilę podsmażając. Kapustę pokroić na ćwiartki, wykroić głąby i poszatkować, umieścić w rondlu z resztą składników, posolić i wymieszać dokładnie. Kapusta po chwili zmniejszy swoją objętość, wtedy należy zalać ją wodą [szklanka lub nieco mniej] i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia kiedy woda się zredukuje dodać przecier pomidorowy oraz słodką paprykę, a następnie zalać rozdrobnioną w chłodnej wodzie mąką i gotować jeszcze przez chwilę.









Nowalijki w kuchni
Pin It

Młoda kapusta z koperkiem, boczkiem i marchewką


Młoda kapusta, podejście numer jeden. Reszta główki została w lodówce i już zastanawiam się nad jej kolejną wersją, choć jak na razie dojadam resztę tego, co nagotowałam. Nie jestem nawet pewna, czy w zeszłym roku jadłam młodą kapustę, a było to coś, co zawsze uwielbiałam, nawet jako osoba stroniąca od warzyw za wszelką cenę, więc tym bardziej cieszy mnie fakt, że jest w sklepach.
No i to, co bardzo ważne, a co mnie ominęło - danie idealne pod protokół autoimmunologiczny. Może niekoniecznie w połączeniu z kuszącym jajkiem, ale już z protokołową opcją ziemniaka - batatem powinna być bardzo fajną opcją. Koniecznie z koperkiem, koniecznie z kurkumą (:


SKŁADNIKI:
[na 2 porcje]
- połowa niewielkiej główki kapusty lub wierzchnie największe liście*
- 1 cebula
- 2 'chude' marchewki
- kawałek wędzonego boczku/dobrej jakościowo kiełbasy
- pęczek koperku

- kurkuma, sól, pieprz**
- opcjonalnie 2-3 łyżeczek mąki ararutowej lub z tapioki + odrobina wody do rozpuszczenia
- opcjonalnie, jeśli nie jesteście na AIP - suszone pomidory


Liście kapusty oderwać, opłukać dokładnie i poszatkować.
Cebulę oraz boczek/kiełbasę pokroić w kostkę, a następnie zeszklić w rondlu o szerokim dnie. Jeśli boczek był chudy, można dodać odrobinę smalcu. Kiedy cebula stanie się już lekko przezroczysta dodać ok 2-3 łyżeczki kurkumy oraz marchewki pokrojone w plasterki lub półplasterki, obtoczyć w kurkumie obsmażając chwilę, po czym dodać poszatkowaną wcześniej kapustę, ponownie przemieszać i zalać wodą mniej więcej do połowy wysokości i dusić pod przykryciem do miękkości.
W małej filiżance wymieszać mąkę z wodą*** i dodać do kapusty na jakieś 2-5 minut przed zdjęciem z ognia. Dodać pęczek poszatkowanego koperku.
Podawać z jajkiem dla tych, którzy nie są na protokole, lub z puree z batata z koperkiem dla protokołowców (:

UWAGI:
* nie byłam pewna ile gotowej kapusty wyjdzie z mojej główki, dlatego zamiast kroić ją na pół obrałam z wierzchnich dużych liści, wyszło ich dokładnie sześć, a resztę kapusty uduszę na następny obiad.
** pieprz ominąć na protokole
*** można pójść o krok dalej w stronę kapusty zasmażanej i zrobić zasmażkę, choć mi osobiście na tym nie zależało. Kapusta wychodzi odpowiadnio dobra i bez mąki, także jest to opcja.






Nowalijki w kuchni
Pin It

Album ślubny Magdy i Roberta

Poniżej efekty tego, co zabierało mi ostatnio najwięcej czasu, poza pracą  i jednak trochę gotowaniem rzecz jasna (; Przepisów zero, bo, ale za to album gotowy i spakowany do wysyłki. Mogę odetchnąć, a tym lepiej, bo pogoda coraz piękniejsza, a i długi weekend się zbliża, żyć nie umierać :D

Album podobny do tego lub całkowicie inny można zamówić kontaktując się ze mną przez bloga KLIK lub poprzez Dawandę.

No i najważniejsze, bo nie mogłabym nie pochwalić  - do tej pory duże albumy robiłam bez pudełek, jednak od dziś jak widać na zdjęciach poniżej całkowicie się to zmienia i pudełko również zamówić można. Wszystko za sprawą niezastąpionej Dominiki ze Scrapińca (: Polecam, bo jest naprawdę rewelacyjne! (:


Pin It
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.
JemyZdrowo.pl